Despre festival

În decembrie 1969 debuta la Piatra-Neamţ o manifestare care ani de-a rândul, în perioada de dinainte de 1989, a fost cunoscută sub titulatura de Alaiul de datini şi obiceiuri. Ulterior, evenimentul, devenit unul foarte aşteptat de mii de nemţeni, avea să-şi schimbe denumirea. Astfel că din 2009 manifestarea aeste cunoscută ca Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”, denumire inspirată de sărbătoarea principală a perioadei cuprinsă între sfântul Nicolae (6 decembrie) şi sfântul Ion (7 ianuarie) – Naşterea Mântuitorului.

Este singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii s-a desfăşurt an de an, neîntrerupt. Aşa se face că tradiţionala întâlnire a alaiurilor de datini şi obiceiuri de iarnă a atins ediţia jubiliară, a cincizecea, în anul 2018.

Pe parcursul celor peste cinci decenii fondul manifestării a rămas mereu acelaşi, la Piatra-Neamţ, în fiecare lună decembrie se întâlnesc grupuri din judeţ, din ţară şi, în ultimii ani, şi din zonele din afară ţării locuite de români (Republica Moldova şi Ucraina), care participă la o paradă a datinilor şi obiceiurilor româneşti din timpul sărbătorilor de iarnă

Pietrenii au avut ocazia să urmărească cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri. Cetele de colindători, urători şi mascaţi şi-au întâmpinat mereu publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

Lista participanților este una largă, ea cuprinzând, în cei peste cincizeci de ani ai manifestării, zeci de grupuri. Din Neamţ, printre altele, amintim: Ansamblul folcloric „Mugurașii Mioriţa” (Piatra Şoimului), „Căiuţii de la Borleşti”, Alaiul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Timişeşti (Neamţ), Alaiul de datini de la Urecheni (Neamţ), „Sumănarii” (Trifeşti, Neamţ), Alaiul de datini de la Pînceşti (Neamţ), „Arnăuţii” de la Bălţăteşti, Alaiul de datini şi obiceiuri Agapia, Alaiul de datini şi obiceiuri „Roznovenii” (Roznov), Ansamblul folcloric „Ozana” de la Târgu Neamț, Grupul „Ursul, caii şi capra” (comuna Ştefan cel Mare), Alaiul de datini şi obiceiuri Farcaşa, „Izvoarele Borcutului” Borca, Ansamblul folcloric „Mugurașii Mărginenilor”, Alaiul de datini şi obiceiuri Gârcina, Alaiul de datini şi obiceiuri din Girov, Alaiul de datini şi obiceiuri din Taşca şi Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Din țară, publicul pietrean a putut să-i urmărească pe artiştii de la Ansamblul „Cununa Someșană” (localitatea Maieru, județul Bistrița Năsăud), Ansamblul folcloric aromân „Dor” (Sarighiol, Tulcea), Ansamblul folcloric „Cerbul” de la Heleşteni (judeţul Iaşi), Urșii de la Asău (judeţul Bacău), Ansamblul de Datini „Capra de la Mălini”, Grupul Folcloric „Bogdana” din Bogdănești (ambele din județul Suceava), Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă din Tudora (județul Botoșani), „Capra de la Dolhasca” (Dolhasca, Suceava),

De peste hotare au venit la Piatra „Căiuții de la Mihoreni” (Cernăuți, Ucraina) și Ansamblul folcloric „Chișcărenii și moștenitorii” (Republica Moldova).